Sült sütőtök krémleves
Igazi téli vitaminbomba. Rostban és vitaminokban gazdag zöldséget fogyasszuk bátran. Utána még egy finom sajtos rúd is belefér.
ADAG 4 főre |
ELŐKÉSZÍTÉS 10 perc |
ÖSSZEÁLLÍTÁS 20 perc |
SÜTÉSI FOK 220°C |
SÜTŐ Légkeverés + grill középső rács |
SÜTÉS 40 perc |
HOZZÁVALÓK:
- 650 g sütőtök
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 liter alaplé
- 200 ml tejszín
- Só
- Frissen őrölt bors
- Őrölt szerecsendió
- 1 evőkanál cukor
- 50 g vaj
- 2 evőkanál növényi olaj
- Pirított tökmag
TÁLALÁSHOZ:
ELKÉSZÍTÉS:
- A sütőtök magját kanállal távolítsuk el, vágjuk kisebb darabokra és egy tepsiben süssük meg.
- Közben a vöröshagymát és a fokhagymákat pucoljuk meg és vágjuk fel nagyobb darabokra.
- Ha a sütőtök megsült, hámozzuk meg.
- Egy közepes fazékba tegyük bele az olajat és a hagymákat futtassuk át rajta.
- Tegyük bele a sült tököt.
- Öntsük fel alaplével.
- Ízesítsük sóval, borssal, szerecsendióval, cukorral és főzzük meg.
- Turmixoljuk le, tegyük bele a tejszínt és a vajat.
- A végén újra forraljuk fel.
- A tálaláskor pirított tökmaggal szórjuk meg a levest.