Darált húsos pite
Ez akár lehetne pásztorpite is. Az angolok nagy kedvence. A két fő hozzávaló: hús és krumplipüré. Íme, az én variációm.
ADAG 4-6 főre |
ELŐKÉSZÍTÉS 5 perc |
FŐZÉS 25 perc |
SÜTÉSI FOK 220°C |
SÜTŐ Légkeverés + grill középső rács |
SÜTÉS 15 perc |
HOZZÁVALÓK:
- 500 g darált hús
- 1 fej lilahagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál citrombors
- 150 ml alaplé
- 3 evőkanál olaj
- Só
- 200 g zöldborsó
- 150 g tejföl
- Megmaradt krumplipüré (kb. 950 g)
ELKÉSZÍTÉS:
- Készítsük elő: a lilahagymát és a fokhagymát vágjuk apróra. A zöldborsót vegyük ki a fagyasztóból, hogy a felhasználásig felolvadjon.
- Egy felmelegített serpenyőbe öntsük bele az olajat. Tegyük bele a darált húst és addig pároljuk, amíg ki nem fehéredik.
- Adjuk hozzá a lilahagymát a fokhagymát, sót, citromborsot.
- Öntsük fel az alaplével és alacsony hőfokon (3-as fokozat) főzzük addig, míg meg nem puhul a hús. Ha szükséges, mert elfőtt a hús leve, pótolhatjuk még alaplével. Lényeg, hogy maradjon a végén egy kis lé a húson.
- Adjuk hozzá a zöldporsót és főzzük addig, míg a zöldborsó megpuhul (kb. 5 perc).
- A végén keverjük hozzá a tejfölt és forraljuk fel újra. Ha szükséges, sózzuk még meg.
- A sütőtálba beleöntjük a zöldborsós húst. Rátesszük a krumplipürét.
- A püré tetejét villával igazítsuk úgy, hogy legyenek benne kis csúcsok. A sülés során ezek finom ropogósra sülnek.
- Tegyük a sütőbe és süssük aranybarnára a tetejét.