Sajtos sült paradicsom
Ezt a receptet amikor először készítettem el a családomnak, nem is gondoltam volna, hogy ez lesz utána az egyik kedvenc köret. Nem tudok belőle annyit készíteni, ami el ne fogyna. A gyerekek imádni fogják ezt a ropogósra sült paradicsomot.
SZEMÉLY 2 főre |
ELŐKÉSZÍTÉS 20 perc |
SÜTÉS 10 perc |
SÜTÉSI FOK 220°C |
SÜTŐ Légkeverés + grill középső rács |
HOZZÁVALÓK:
- 4 db közepes paradicsom
- 8 db mini mozzarella golyó
- 30 g + 10 g Garana Padano sajt
- 20 g száraz kifliből/zsemléből/kenyérből készült morzsa
- 10 g vaj
- 1 csokor friss bazsalikom
- 1 gerezd fokhagyma
- 1/4 teáskanál só
- Frissen őrölt bors
- 1-2 evőkanál olívaolaj
- Olíva olaj
- Friss bazsalikom levél
TÁLALÁSHOZ:
ELKÉSZÍTÉS:
- Készítsük elő: a sajtot reszeljük le, a száraz kiflit/zsemlét/kenyeret aprítsuk fel egy késes aprítóban, a fokhagymát apró darabokra vágjuk fel, a bazsalikomot vágjuk csíkokra.
- Vízszintesen vágjuk félbe a paradicsomokat és a húsát kiskanállal kaparjuk ki.
- A kikapart paradicsom húst tegyük egy szűrőbe, hogy a leve lecsöpögjön és távolítsuk el a magokat.
- A megmaradt paradicsomhúst vágjuk kis darabokra és tegyük egy közepes keverőtálba.
- Adjuk hozzá a 30 g sajtot, a morzsát, a vajat, a bazsalikomot, a fokhagymát, a sót és a borsot. Ez lesz a keverékünk.
- A felezett paradicsomokba tegyünk egy-egy mozzarella golyót.
- Kézzel vagy kiskanállal nyomkodhatjuk bele a keveréket.
- A paradicsomok tetejét szórjuk meg a maradék sajttal és locsoljuk meg olíva olajjal.
- Tegyük a sütőbe és süssük aranybarnára.
- Tálaláskor szórjuk meg friss bazsalikommal és a tetejét locsoljuk meg olíva olajjal.
TIPP:
- Gyorsan egy könnyű vacsorát is összeüthetünk belőle méghozzá úgy, hogy amíg a sütőben sül a paradicsom, sütünk hozzá tükörtojást és virslit vagy elkészítjük a sült camembert sajt batyut.
- Nyáron grillezett húsokhoz is jól illik ez a köret.
- Akár előételként is felszolgálhatjuk.
- Ha nincs otthon megszáradt kifli, zsemle vagy kenyér, akkor pirítsuk meg a puha pékárut és utána aprítsuk fel egy késes aprítóban.