Portugál pudingos kosárka
Egy lisszaboni utazás során a férjemmel megkóstoltuk a portugálok híres süteményét a Pastéis de Belémet. Amíg ott tartózkodtunk minden nap ettünk egy ilyen sütit, annyira finom volt. Sajnos az eredeti receptet nem tudom, mert titkos, de ez a recept felidézi bennem azokat a portugál kellemes emlékeket, amit akkor átélhettem.
ADAG 12 db |
ELŐKÉSZÍTÉS 15 perc |
SÜTÉSI FOK 250°C |
SÜTŐ Alsó-felső sütés középső rács + grill sütés Legfelső rács |
SÜTÉS 12 perc + 2 perc |
HOZZÁVALÓK:
- 300 g leveles tészta
- 400 ml tej
- 100 g nádcukor
- 30 g búzafinomliszt
- 4 tojás sárgája
- 50 g vaj
- 1 csipet só
- Fahéjas porcukor
TÁLALÁSHOZ:
ELKÉSZÍTÉS:
- Melegítsük fel a sütőt 250 ℃-ra.
- A krém elkészítése: egy kisebb forraló lábasba öntsük 350 ml tejet. Adjuk hozzá a nádcukrot, sót, vajat és forráspontig melegítsük fel. Egy kisebb keverőtálban keverjük csomómentesre a lisztet a maradék 50 ml tejjel. A lisztes tejet öntsük a cukros tejhez és közepes fokozaton (5-ös fokozat) főzzük sűrűre. A krémet hideg vízben hűtsük le. Majd egyesével keverjük hozzá a tojássárgákat.
- A tésztát vágjuk fel 12 egyenlő részre és egy muffin tepsit béleljünk ki vele.
- Minden kosárkát töltsünk meg krémmel.
- Tegyük a sütőbe és 12 perc alatt süssük meg.
- A végén kapcsoljunk át grill funkcióra. Tegyük a legfelső rácsra a tésztát és 2 perc alatt süssük aranybarnára a tetejét.
- Ha kihűlt, fahájas porcukorral tálaljuk.