Almás-kókuszos zabsüti
Szeretek kísérletezni a különféle lisztekkel. Nekem a zabliszt "nagyon jó barátom" évek óta. Miért? A zabliszt egészséges, rostban gazdag, alacsonyabb szénhidráttartalma miatt lassabban szívódik fel mint a sima búzaliszt. Sokoldalúan felhasználható, főzéshez, sűrítéshez, sütéshez nagyon jól használható. A zablisztet ebben az esetben egy finom süteményben használtam.
ADAG 6 főre |
ELŐKÉSZÍTÉS 15 perc |
FŐZÉS 25 perc |
SÜTÉSI FOK 180°C |
SÜTŐ Alsó-felső sütés középső rács |
HOZZÁVALÓK:
- 150 g nádcukor
- 150 g puha vaj
- 160 g zabliszt
- 100 g kókuszreszelék
- 1 csomag gluténmentes sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 100 ml tej
- 3 tojás
- 300 g alma (pucolva)
- 2 evőkanál utifűmaghéj
ELKÉSZÍTÉS:
- Melegítsük fel a sütőt 180 ℃-ra.
- A vajat a nádcukorral és a vaníliás cukorral keverjük habosra.
- A tojásokat egyenként keverjük hozzá a vajas keverékhez.
- Adagoljuk hozzá a zablisztet, a sót, a sütőport a kókuszreszeléket, az utifűmaghéjat és a tejet.
- Az almát reszeljük le és keverjük hozzá a tésztához.
- Az egészet egy 25x35 cm-es tepsibe öntsük bele és süssük meg.
- Amikor aranybarnára sült a teteje, vegyük ki a sütőből. Tűpróbával érdemes előtte ellenőrizni.
- Amikor kihűlt, tálaljuk.
TIPP:
- Laktózmentes tejjel is elkészíthető. Az arány nem változik.
- 50 g olajos magvat is szórhatunk a tésztába (pl.: dió, mandula, kesudió).
- Az utifűmaghéjat mindenképpen érdemes beletenni, mert egyébként morzsálódni fog a sütemény.